Hajataittoisuus (astigmatismi)

Hajataittoisuus eli astigmatismi on tavallinen taittovirhe, joka ilmenee, kun silmän verkkokalvo (tai mykiö) ei ole symmetrinen. Tavallisesti verkkokalvo on pyöreä, kuin tennispallon osa. Hajataittoisuuden yhteydessä verkkokalvo kaartuu kuin amerikkalainen jalkapallo. Noin 30 prosentilla väestöstä on yli 1 dioptrian hajataittoisuutta, jolloin taittovirhe tulisi korjata.

 

Hajataittoisuuden syy

Hajataittoisuutta voi esiintyä liki- ja kaukonäköisyyden yhteydessä. Epäsymmetrisen muodon ansiosta hajataittoinen silmä taittaa valoa oikein yhdellä akselilla mutta väärin toisella. Silmään tuleva valo ei taitu samaan kohtaan verkkokalvolla, jolloin näkökenttä on sumea tai vääristynyt. Vaikutelma on sama kuin jos katsoisi epätasaisen lasin lävitse.

 

Hajataittoisuuden oireet

Optikko voi diagnosoida hajataittoisuuden erilaisilla kokeilla: yksinkertaisella näkötestillä, sarveiskalvon mittauksella tai silmän pinnan elektronisella kartoituksella.

 

Tavallisia hajataittoisuuden oireita ovat:

  • sekä lähellä että etäällä olevat esineet näkyvät sumeasti tai niiden vieressä näkyy varjo
  • pienikokoisen tekstin lukeminen on hankalaa
  • silmien jatkuva siristely

Hajataiton hoito

Hajataittoisuus johtuu siitä, että valonsäteet taittuvat silmässä epätasaisesti. Tämä korjataan ohjaamalla valonsäteet yhteen kohtaan. Tähän on useita tapoja.

 

Silmälasit

Piilolinssit: ainutlaatuisesti muotoillut piilolinssit hajataittoisuudesta kärsivien erityistarpeisiin.

 

Laserhoito: toimenpiteessä sarveiskalvolta hiotaan pois kudosta laserilla.

Kysymykiä?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc